Начало За ларингеалните чернодробни метастази
Ларингеални чернодробни метастази – време е за нов подход ПДФ Печат Е-мейл

 

Време е за промяна в подхода за лечение на пациентите с чернодробни метастази от рак на ларинкса, алармира в своя статия в престижното медицинско списание Central European Journal of Medicine доц. Юлиянов.

Сега стандартно лечение за пациентите с чернодробни метастази от плоскоклетъчен рак на ларинкса в световен мащаб е комбинираната химиотерапия. Лечението само с химиотерапия обаче постига средна преживяемост от едва около 10 месеца за тези пациенти.

Единици са центровете в света като нашия, които гледат на тези пациенти като на излечими и извършват и хирургично отстраняване на метастазите в допълнение към стандартната химиотерапия, коментира в статията си доц. Юлиянов. В резултат - досега има твърде малко пациенти с чернодробни метастази от рак на ларинкса лекувани и с чернодробна резекция. Въпреки ограничения световен опит обаче преживяемостта на пациентите лекувани и с чернодробна резекция е над два пъти по-голяма в сравнение със стандартното сега лечение само с медикаменти.

Очакваната петгодишна преживяемост при оперираните пациенти е около 20% срещу 0% за медикаментозното лечение, а средната преживяемост се увеличава над два пъти при резецираните пациенти.

Крайно време е онколозите да преоценят действащия стандарт за лечение на тези пациенти е основното послание на статията.

 
 Copyright 2010-2012 All Rights Reserved