Начало Лапароскопски операции
Лапароскопски операции ПДФ Печат Е-мейл

 

От въвеждането и преди по-вече от 20 години лапароскопската хирургия постепенно замени конвенционалните (с голям разрез) операции в много области на хирургията.

Философията на лапароскопската хирургия е базирана на концепцията, че не е необходимо да се извършва голям разрез на коремната стена, а операцията може да се извърши и с тънки инструменти, вкарани през малки разрези по няколко милиметра, като хирургът наблюдава оперирания орган на монитор посредством тънка камера вкарана през един от малките разрези. В последните години тенденцията е лапароскопските операции да се извършват през единствен разрез скрит в гънките на пъпа (виж. ТУК).

Независимо дали лапароскопските операции се извършват през един или няколко малки разреза безспорното им предимство е минималната следоперативна болка и бързото възстановяване в рамките на ден-два след операцията.

Екипът ни от години рутинно извършва широка гама лапароскопски операции при практически всички заболявания на коремните органи:

Холецистектомия (премахване на жлъчния мехур)

Ингвинална херниопластика (при слабинни хернии)

Лапароскопска корекция на следоперативни хернии

Фундопликация по Nissen, Тoupet или Collis (при диафрагмални хернии и рефлукс-езофагит)

Апендектомия (премахване на апендикса)

Аднексектомия/кистектомия (операции при заболявания на яйчниците)

Супрареналектомия (операции на надбъбречните жлези)

Спленектомия (премахване на слезката)

Дистална панкреатектомия (операции на панкреаса)

Чернодробна резекция/кистектомия (операции на черния дроб)

Езофагомиотомия по Heller (операция на хранопровода при ахалазия)

Операции на стомаха и дебелото черво и др.

 

Клиниката ни е и център за обучение по лапароскопска хирургия и единствен такъв в страната, разполагащ с 3-D лапароскопска апаратура. Авторски демонстрационни и учебни филми на различни операции на проф. Юлиянов са свободно достъпни на YouTube канала Trakia Park Surgery.

 
 Copyright 2010-2012 All Rights Reserved