Начало Радиотермоаблацията-употреба и злоупотреба
Tермоаблацията - употреба и злоупотреба ПДФ Печат Е-мейл

     

"Annals of Surgery" - най-авторитетното хирургично издание в света публикува в юлския си брой критичен анализ на екипа на доц. Юлиянов относно употребата на радиотермоаблацията за лечение на пациенти с чернодробни метастази от рак на дебелото черво.

 

 

                  

 

Повод за публикацията е проучване от немска университетска клиника, в което се твърди, че резултатите от лечението на чернодробните метастази с радиотермоаблация са толкова добри както тези постигнати с чернодробна резекция (хирургическо отстраняване на засегнатите участъци от черния дроб). Германските колеги са недооценили собствените си резултати поради неадекватен анализ на данните от лечението алармира доц. Юлиянов. Сравнени са резултати от лечението на две групи пациенти - едната група е лекувана с резекция, а другата - с радиотермоаблация. Честотата на рецидивите на туморите в групата с термоаблация е осем пъти по-висока! Пациентите от двете групи имат еднаква преживяемост за период от една година, но пациентите лекувани с термоаблация са били с по-малки тумори и следователно с по-добри шансове за излекуване по принцип. Поради тази причина (и ред други изложени в статията) постигането на еднакви резултати от лечението на пациенти с различни шансове за излекуване означава просто влошаване на прогнозата на пациентите от групата с по-добра първоначална прогноза. Всъщност проучването на германския екип доказва, че термоаблацията влошава прогнозата при пациентите подходящи за чернодробна резекция, а не че радиотермоаблацията постига равни на резекцията резултати, сочи критичният анализ на данните.

 

Въпреки примамливата си привидна простота на изпълнение и минималната инвазивност радиотермоаблацията далеч не може да осигури подобни на чернодробната резекция шансове за излекуване на пациентите, сочат данните от опита на екипа на доц. Юлиянов и други водещи онкологични центрове в Европа и САЩ. Извършването на термоаблация на чернодробни метастази, които могат да бъдат резецирани обикновено лишава пациента от единствения шанс да оздравее. Поради тези причини е крайно неетично да се предлага на пациентите кандидати за резекция да се извършва радиотермоаблация е заключението от анализа на екипа от Университетската болница в Стара Загора.

 

 

 

 

 
 Copyright 2010-2012 All Rights Reserved